Στο 63% έφτασε στην Ελλάδα η χρήση παράνομου λογισμικού

Στα 189 εκατ. δολ. αποτιμήθηκε η εμπορική αξία των μη αδειοδοτημένων προγραμμάτων για το 2015

Η μεγάλη αύξηση της χρήσης μη αδειοδοτημένου λογισμικού σε ένα σύνολο τομέων έχει οδηγήσει στην υπαγωγή της Ελλάδας στη λίστα επιτήρησης που τηρεί το αμερικανικό υπουργείου Εμπορίου.

Της Λέττας Καλαμαρά

Σε υψηλό ποσοστό της τάξης του 63% κυμάνθηκε η χρήση του παράνομου (μη αδειοδοτημένου) λογισμικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Business Software Alliance (ΒSA) 2015, που επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια, σε συνεργασία με την IDC και την έρευνα με τίτλο «Δράττοντας την Ευκαιρία μέσω της Συμμόρφωσης προς τους Όρους Αδειοδότησης». Το ποσοστό αυτό (63%) αντιπροσωπεύει αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση της BSA που έγινε το 2013. Η εμπορική αξία του λογισμικού που διακινήθηκε το 2015 παράνομα στην Ελλάδα ανήλθε στα 189 εκατ. δολ. Το 2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 62% στα 220 εκατ. δολ., το 2011 στο 61% στα 343 εκατ. δολ., το 2009 στο 58% και στα 248 εκατ. δολ.

Η μεγάλη αύξηση της χρήσης μη αδειοδοτημένου λογισμικού σε ένα σύνολο τομέων έχει οδηγήσει στην υπαγωγή της Ελλάδας στη λίστα επιτήρησης (Watch List) που τηρεί το αμερικανικό υπουργείου εμπορίου (Office of the United States Trade Representative), όπως προκύπτει από την αντίστοιχη έκθεση (πρόκειται για το 2017 Special 301 Report). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην κατάταξη των χωρών της Δυτικής Ευρώπης όπου συμπεριλαμβάνεται η χώρα μας στην έρευνα, που αντιστοιχεί σε ποσοστά πρώην ανατολικών χωρών καθώς και χωρών της Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Όπως τονίζεται οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα χρησιμοποιούν μη αδειοδοτημένο λογισμικό σε ανησυχητικό βαθμό, παρά τη σύνδεση που υφίσταται μεταξύ του μη αδειοδοτημένου λογισμικού και των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Να σημειωθεί πως ο μέσος όρος της χρήσης παράνομου λογισμικού στη Δυτική Ευρώπη το 2015 ανήλθε στο 28%, φτάνοντας τα 10,5 δισ. δολ. και παγκοσμίως στο 39%, φτάνοντας στα 52,2 δισ. δολ. Σύμφωνα με τη Victoria Espinel, BSA President & CEO, «είναι κρίσιμης σημασίας για μια εταιρεία να γνωρίζει τι λογισμικό είναι εγκατεστημένο στο δίκτυό της.   …………

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in I T, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΝΟΜΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply