Ρεαλιστικές Ουτοπίες

REUTERS/BERNADETT SZABO

Του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη
Πολυτεχνείο Κρήτης
Επίτιμος Διδάκτορας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ακαδημαϊκός, Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών της Ισπανίας
Ακαδημαϊκός, Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων
Distinguished Research Professor, Audencia Business School

Γενικά

Ας αρχίσουμε με ένα μικρό μάθημα της ιστορίας. Στο παρελθόν περίπου 99% της ιστορίας του κόσμου , το 99% της ανθρωπότητας ήταν πτωχή, πεινασμένη, βρώμικη, φοβισμένη, άσχημη και άρρωστη. Τον 17ο αιώνα, ο γάλλος φιλόσοφος Blaise Pascal (1623-1662) περιέγραφε τη ζωή ως μια απέραντη κοιλάδα δακρύων. Το μέγεθος του ανθρώπου είναι μεγάλο και αναγνωρίζεται ως άθλιο. Στη Μ. Βρετανία ο φιλόσοφος Thomas Hobbes (1588-1679) πρόσθετε ότι η “ανθρώπινη ζωή ήταν θεμελιωδώς μοναχική, πτωχή, σκληρή, κτηνώδης και μικρή”.  Με την εισαγωγή αυτή ο συγγραφέας ξεκινάει το βιβλίο του που πραγματεύεται ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα σχετικά με τις ρεαλιστικές ουτοπίες.   ………
…………….

Μερικές ιδέες για να αλλάξει ο κόσμος και επίλογος

«Η δυσκολία δεν βρίσκεται τόσο στο να δημιουργήσεις νέες ιδέες όσο στο να ξεφύγεις από τις παλιές»  (John Maynard Keynes).

Οι πολιτικές αποφάσεις παρουσιάζονται σταθερά ως λύσεις που απαντούν σε επείγοντα προβλήματα, αλλά επίσης θεωρούνται ως ουδέτερα γεγονότα που προτείνονται σαν να μην υπάρχουν άλλες επιλογές.

Η πρόοδος είναι η πραγματοποίηση των ουτοπιών. Η εβδομάδα των 15 ωρών, το βασικό παγκόσμιο εισόδημα και ένας κόσμος χωρίς σύνορα και φτώχεια. Αυτά είναι τρελά όνειρα αλλά για πόσο καιρό ακόμη (Oscar Wilde).

“Η ουτοπία είναι στον ορίζοντα. Πλησιάζω δύο βήματα. Απομακρύνεται δύο βήματα. Κάνω ακόμη 10 βήματα και αυτή απομακρύνεται 10 βήματα. Θα μπορούσα να προχωρήσω μπροστά, δεν θα την περιμένω ποτέ. Σε τι χρησιμεύει λοιπόν η ουτοπία; Χρησιμεύει στο εξής: συνέχισε να περπατάς” (Eduard Galeano, 1940-2015).

Ο συγγραφέας θέτει για τελευταία φορά τα δύο ερωτήματα.

  • Πώς να κάνεις την ουτοπία πραγματική;
  • Πώς να πάρεις αυτές τις ιδέες για να τις χρησιμοποιήσεις;

Και απαντά: Κλείστε την τηλεόραση, κοιτάξτε γύρω σας και οργανωθείτε. Εάν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να είμαστε: μη ρεαλιστές, παράλογοι και απίθανοι. Περιμένοντας η ιστορία να μας δικαιώσει.

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)

Σχόλιο Μιρτζάνη Εμ. :  Διαβάστε το  !!! .  

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.