«Αερομεταφερόμενος» ιός υπολογιστή εξαπλώνεται σαν το κοινό κρυολόγημα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ επέδειξαν για πρώτη φορά ότι δίκτυα WiFi μπορούν να μολυνθούν με ένα ιό ο οποίος μπορεί να κινηθεί/ εξαπλωθεί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές το ίδιο «αποτελεσματικά» με το κοινό κρυολόγημα.

Ειδικότερα, η ομάδα σχεδίασε και εξομοίωσε μία επίθεση ιού, γνωστού ως «Χαμαιλέων», και διαπίστωσε ότι όχι μόνο μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά ήταν παράλληλα σε θέση να αποφεύγει τον εντοπισμό και να εντοπίζει σημεία στα οποία η πρόσβαση στο δίκτυο WiFi ήταν λιγότερο προστατευμένη από συστήματα κρυπτογράφησης και κωδικούς.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του School of Electrical Engineering, Electronics and Computer Science του πανεπιστημίου, ο «Χαμαιλέων» συμπεριφερόταν όπως ένας αερομεταφερόμενος ιός, «ταξιδεύοντας» στο δίκτυο WiFi μέσω σημείων πρόσβασης (Access Points- ΑΡ) που συνδέουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε δίκτυα WiFi. Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουν περισσότερα ΑΡ που βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο, κάτι που σήμαινε ότι ο ιός μεταδιδόταν πιο γρήγορα.   …………………

πηγή : Ναυτεμπορική   (άρθρο)

This entry was posted in ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply