Αλλο «παράλληλο» πρόγραμμα χρειάζεται η χώρα

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ, Πρώην Υπουργός Εργασίας

Ένας ακόμη χρόνος συμπληρώνεται με σκληρή λιτότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, με διεύρυνση της φτώχειας που πλήττει όλο και περισσότερους.

Η κρίση που μαστίζει τη χώρα από το 2008 και μετά, δεν φαίνεται να έχει ημερομηνία λήξης και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η ελπίδα για μια καλύτερη χρονιά απομακρύνεται για μία ακόμη φορά. Είναι όμως κάτι που δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε και σήμερα και τα προηγούμενα χρόνια; Ήταν και είναι αναπόφευκτη και αναπότρεπτη μια τέτοια πορεία για τη χώρα μας και τους πολίτες της;

Το βέβαιο είναι ότι μια οικονομική κρίση, όπως αυτή που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια , δεν ξεπερνιέται εύκολα και μάλιστα χωρίς σημαντικές συνέπειες. Πολύ περισσότερο όταν ο ερχομός της κρίσης αυτής, μας βρήκε σε πολλά επίπεδα ακάλυπτους και εκτεθειμένους.

Μια χώρα που παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ελλείμματα , από τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το δημόσιο χρέος και το πλέον αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών , είναι φανερό ότι θα επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από μια τέτοια διεθνή κρίση.

Ήρθε λοιπόν ο λογαριασμός και αυτός ο λογαριασμός ήταν και είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι ξεκινήσαμε αυτή την πορεία αντιμετώπισης της κρίσης και συνεχίζουμε ακόμη και σήμερα ακολουθώντας μια πορεία με αυταπάτες και ψευδαισθήσεις.

Το ευρύτερο πολιτικό σύστημα της χώρας, αντί να αναλύσει τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση , επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου καιροσκοπική πρακτική, μέσα από μια άγονη αντιπαράθεση.

Ποια θα ήταν η κατάσταση στη χώρα εάν το 2010 ή έστω το 2012 ή το 2014 ή ακόμη και σήμερα γινόταν το αυτονόητο; Και το αυτονόητο θα ήταν μια στοιχειώδης αυτοκριτική και ένας εθνικός σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα. Ένας σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης, όπως αυτός έγινε σε άλλες χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα, όπως η Ιρλανδία , η Πορτογαλία, η Ισπανία , η Κύπρος κ.λπ.    ………………..

πηγή :  Ημερησία  (άρθρο)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply