Βελτιωμένο το έλλειμμα του προϋπολογισμού

Η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Του Σωτήρη Νίκα

Στο 1,4 δισ ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού κατά το εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012, καταγράφοντας καλύτερη επίδοση κατά 2,1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πορεία των εσόδων (συγκεντρώθηκαν 38 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα αναμενόμενα), αλλά κυρίως από την πορεία των δαπανών.

Η συγκράτηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 1,2 δισ ευρώ και των πρωτογενών δαπανών κατά 932 εκατ. ευρώ ήταν οι δύο βασικοί λόγοι για την υπερκάλυψη του στόχου του ελλείμματος.

Πάντως, παρά την καλή εικόνα του προϋπολογισμού, η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο. Ηδη από τα τέλη Νοεμβρίου είχαν εκταμιεύσει το 100% της ετήσιας πίστωσής τους ο ΟΓΑ, το ΙΚΑ (100,6%), ο ΕΟΠΥΥ, και ο ΟΑΕΕ, ενώ το ΤΑΠ-ΟΤΕ είχε αντλήσει το 99,9% και το ΝΑΤ το 98,6%. Το οικονομικό επιτελείο θα κατευθύνει πόρους από άλλους κωδικούς για να καλύψει τις ανάγκες των ταμείων τον τελευταίο μήνα.

Σε ότι αφορά στην πορεία των εσόδων, η ικανοποιητική τους πορεία αποδίδεται στην καλύτερη επίδοση έναντι των επικαιροποιημένων στόχων:  …………………………

ΠΗΓΗ :  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  κλικ εδώ για το άρθρο

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply