Δραματικά στοιχεία για τα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών

Γράφει ο Γιώργος Κουτρουμάνης, Πρώην Υπουργός Εργασίας

Το «πάγωμα» των οφειλών προς τα Ταμεία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό μέτρο όχι μόνο για τους οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για τα ίδια τα Ταμεία συνοδευόμενο όμως με άλλα εντελώς απαραίτητα μέτρα.

Ωστόσο για όσους σχεδίασαν το συγκεκριμένο μέτρο για να το εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δείχνει μια απίστευτη προχειρότητα που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα και μόνο. Πιο συγκεκριμένα η εξαγγελία και μόνο ότι «παγώνουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της περιόδου μέχρι 31/12/2016, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της εισπραξιμότητας στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, τα δύο Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών. Η κατάσταση είναι ήδη ιδιαίτερα προβληματική.

Στο ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) τους τελευταίους μήνες χρειάζονται επιχορήγηση από το ΑΚΑΓΕ, τον γνωστό Λογαριασμό Αλληλεγγύης Γενεών, για να καταβληθούν οι συντάξεις και η εισπραξιμότητα, δηλαδή η εμπρόθεσμη καταβολή εισφορών, κινείται στο περίπου 45%, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς ασφαλισμένους ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.   ……………

πηγή :  Ημερησία  (άρθρο)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply