«Είναι τα σύνορα που δίνουν τους νόμους της φυσικής»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας)

“Οσα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο. Οι βομβαρδισμοί στη Γάζα δεν έχουν να κάνουν με το σύμπαν, έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο. Ολα όσα μας αγγίζουν είναι έργα ανθρώπινα.”

“Ολοι κάνουμε βλακείες. Είναι τελείως ανθρώπινο. Ωστόσο σημασία έχει να καταλάβουμε ότι κάναμε βλακεία, να το αναγνωρίσουμε, να ζητήσουμε συγγνώμη και να τη διορθώσουμε. Ε, λοιπόν, οι βλάκες δεν λειτουργούν έτσι. Σημασία έχει να καταλαβαίνεις τη βλακεία.”

Οταν ο Δημήτρης Νανόπουλος μιλά για τη μεγάλη του αγάπη, τη φυσική, ακόμα και ο πιο αδαής στέκει να ακούσει, αρχίζει να κατανοεί και εν τέλει μένει εκστατικός και θαυμάζει. Ο διακεκριμένος καθηγητής θεωρητικής φυσικής του Πανεπιστημίου του Τέξας βρέθηκε στα Χανιά και γοήτευσε μικρούς και μεγάλους με τις ομιλίες του.

Ο ίδιος θεωρεί πως η δουλειά του δεν μοιάζει καθόλου με δουλειά, περισσότερο τη νιώθει σαν χόμπι. «Δεν βαρυγκομώ τις Δευτέρες. Μου αρέσει να δουλεύω», μου είπε. Και παρά το ότι ψάχνει διαρκώς για απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την υφή, την προέλευση και την εξέλιξη του σύμπαντος, ο Δημήτρης Νανόπουλος δεν ζει αποκλειστικά στη σφαίρα της επιστήμης. Μιλά με πάθος για τα κοινωνικά προβλήματα, καταδικάζει με έντονο τρόπο τις φρικαλεότητες στη Γάζα, παραδέχεται -με λύπη- πως η Ελλάδα δεν έχει να προσφέρει όσα το εξωτερικό σε ταλαντούχους νέους που τώρα ξεκινούν την καριέρα τους.

Λίγο πριν από την ομιλία του στο Νεώριο Μόρο, ο -πιθανότατα- επόμενος διευθυντής του CERN μίλησε στην «Κ.Ε.» για τη σημασία του εγκλωβισμού στη φυσική (και όχι μόνο), για το Σύμπαν, που τελικά καθόλου δεν συνωμοτεί και για την… ανθρώπινη βλακεία.

* Η φυσική είναι τελικά όσο δύσκολη την παρουσιάζουν οι δάσκαλοι ή είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε;

……………………

πηγή : Ελευθεροτυπία   (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply