Εισπράξτε αντί να… αυξήσετε τις εισφορές

Γράφει ο Γιώργος Κουτρουμάνης, πρώην υπουργός Εργασίας

Είναι διαχρονική η πρακτική που ακολουθείται στη χώρα μας να την… πληρώνουν μονίμως οι συνεπείς. Τα χρόνια της κρίσης απλά το φαινόμενο έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο. Ο συνεπής φορολογούμενος, από πεποίθηση ή επειδή δεν μπορεί να φοροδιαφύγει, καλείται να πληρώσει υψηλότερο φόρο για να καλυφθεί ο εκάστοτε στόχος για τα έσοδα, επειδή θεωρούμε δεδομένο -και είναι- ότι κάποιοι δεν θα… πληρώσουν. Το ίδιο παρατηρείται με τα δάνεια στις τράπεζες οι οποίες καλύπτουν τις όποιες επισφάλειες με αυξημένα επιτόκια για τους συνεπείς δανειολήπτες. Ανάλογη είναι η κατάσταση και το πρόβλημα με τις ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο που εδώ είναι βαρύτερο το τίμημα.

Επειδή λοιπόν για ένα μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων περίπου το 35% δεν καταβάλλονται οι εισφορές, συζητείται το σενάριο για αύξηση των εισφορών, τις οποίες δεν θα πληρώσουν όσοι εξακολουθούν να είναι ασυνεπείς, αλλά, εκείνοι που πλήρωναν μέχρι σήμερα.

Αυτό δεν είναι μόνο άδικο, αλλά διαμορφώνει και άνισους όρους στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, προκαλώντας ακόμη μία στρέβλωση. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές στη χώρα μας.    ………………….

πηγή : Ημερησία (άρθρο)

This entry was posted in ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply