Εννέα χώρες δείχνουν τον δρόμο της ανάπτυξης

ΤΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΟΚΤΕΙΛ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ «ΤΡΕΞΕΙ» ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Το δίκτυο στήριξης των εξαγωγών της Αυστραλίας, η προσήλωση του Ισραήλ στην έρευνα, το φορολογικό των Βρετανών ...και ο τρόπος που αντιμετώπισαν οι Κορεάτες την ανεργία των νέων, μπορούν να αποτελέσουΤο δίκτυο στήριξης των εξαγωγών της Αυστραλίας, η προσήλωση του Ισραήλ στην έρευνα, το φορολογικό των Βρετανών …και ο τρόπος που αντιμετώπισαν οι Κορεάτες την ανεργία των νέων, μπορούν να αποτελέσουν υποδείγματα για την Ελλάδα.

Υστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης στη χώρα, το πρώτο ζητούμενο, που ήταν η σταθεροποίηση στην ελληνική οικονομία, επετεύχθη, ωστόσο η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μπορεί να έρθει μόνο με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ενίσχυση της εξωστρέφειας και δραστική μείωση της ανεργίας.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα του ΙΟΒΕ και της Boston Consulting Group, στο οποίο υπογραμμίζονται οι βέλτιστες πρακτικές που ακολούθησαν εννέα χώρες σε καίριους τομείς της οικονομίας, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη, η Κορέα, η Ιαπωνία, το Ισραήλ και η Αυσταλία. Η αναπτυξιακή ώθηση αναγκαστικά θα πρέπει να προέλθει από εξαγωγές, υποκατάσταση εισαγωγών και άμεσες επενδύσεις από επιχειρήσεις και επενδυτές που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα αλλά και από εισροή ξένων κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία. Ακόμη, στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, σε πολλούς τομείς παρατηρούνται καθυστερήσεις, αντιδράσεις και αδυναμία για πραγματικές τομές. Η απαραίτητη προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να εξαντληθεί στο δημοσιονομικό πεδίο, που έχει ασκήσει ισχυρές πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Προκειμένου η χώρα να καταφέρει να εισέλθει και να παραμείνει σε φάση ανάκαμψης, με υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, απαιτείται άμεσα εξέλιξη της παραγωγικής της βάσης (με στροφή στην παραγωγή εμπορεύσιμων αγαθών) και η διαφοροποίηση σε σύγκριση με το παρελθόν, μέσω εκτεταμένων επενδύσεων. Και όλα αυτά, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, θα πρέπει να γίνουν με πολιτική και κοινωνική συναίνεση.  …………..

πηγή : Έθνος  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply