Εντόπισαν ιό που στοχεύει κυβερνήσεις και ακτιβιστές

Έναν ιό ο οποίος στοχεύει κυβερνήσεις, ακτιβιστές και χρηματοοικονομικές φίρμες εντόπισαν ερευνητές της Kaspersky Labs.

Ο «Mask» (από την ισπανική λέξη «Careto», που σημαίνει «μάσκα», η οποία συναντάται τακτικά στον κώδικα) θεωρείται  ότι «επιχειρεί» εδώ και περίπου επτά χρόνια και εκτιμάται ότι έχει αναπτυχθεί από κάποιο κράτος. Σύμφωνα με την Kaspersky, πρόκειται για μία από τις πιο εξελιγμένες απειλές που έχουν εντοπιστεί ποτέ. Λόγω του «careto», καθώς και άλλων στοιχείων στον κώδικα, πιθανολογείται ότι προήλθε από κάποιο ισπανόφωνο έθνος, με σκοπό τη βελτίωση των κατασκοπευτικών του δυνατοτήτων, ωστόσο η Kaspersky δεν προέβη σε εκτιμήσεις σχετικά με το ποια μπορεί να ήταν αυτή η χώρα.

Κατά την Kaspersky Labs, ο ιός έχει πλήξει στόχους σε 31 χώρες και μολύνει πάνω από 380 οργανισμούς και επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας μία ποικιλία τεχνικών για να παραβιάσει μηχανήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι δημιουργοί του φαίνεται να «αγόρασαν» μη καταγεγραμμένα τρωτά σημεία σε λογισμικά προκειμένου να διεισδύσουν με επιτυχία στους στόχους τους.

Ο Mask μπορεί να παρακολουθεί το δικτυακό traffic, τα πατήματα κουμπιών στο πληκτρολόγιο, συζητήσεις στο Skype, τη διαχείριση αρχείων και άλλες δραστηριότητες ενός συστήματος, καθώς και να αναλύει το WiFi traffic.

«Αυτό που κάνει τον Mask ξεχωριστό είναι η πολυπλοκότητα των εργαλείων που χρησιμοποιούνται. Περιλαμβάνεται εξαιρετικά εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό, ένας rootkit, ένα bootkit, εκδόσεις για Windows 32 bit και 64 bit, Mac OS X και Linux και πιθανώς εκδόσεις για Android και iPad/ iPhone (Apple iOS)» αναφέρεται σε σχετική ανάλυση της Kaspersky.

Κατά την εταιρεία, ο ιός έχει πλήξει στόχους σε 31 χώρες και μολύνει πάνω από 380 οργανισμούς και επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας μία ποικιλία τεχνικών για να παραβιάσει μηχανήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι δημιουργοί του φαίνεται να «αγόρασαν» μη καταγεγραμμένα τρωτά σημεία σε λογισμικά προκειμένου να διεισδύσουν με επιτυχία στους στόχους τους.   …………………..

πηγή : Ναυτεμπορική   (άρθρο)

This entry was posted in ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply