Ζαν-Κλοντ Τρισέ: Ναι στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους

ΑΛΕΞΙΑ ΚΕΦΑΛΑ
«Πιστεύω ότι η τραπεζική ένωση είναι απαραίτητη» δηλώνει στην «Κ» ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.Από τότε που παραιτήθηκε από πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2012, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέδ εν είναι ιδιαίτερα  ομιλητικός. Στα 70 του χρόνια, οι παρεμβάσεις του είναι σπάνιες. Ενθερμος υποστηρικτής της Συνθήκης του Μάαστριχτ, στη σύνταξη της οποίας συνέβαλε, ανήκει στην ομάδα των ανθρώπων που αποφάσισαν το «κούρεμα» των ιδιωτικών ομολόγων το 2011 για την Ελλάδα. Η εμπειρία που έχει αποκομίσει είναι πολύτιμη. Μιλάει, λοιπόν, αποκλειστικά στην «K», ενόψει της συμμετοχής του σε εκδήλωση αύριο, στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής.

– Πιστεύετε ότι η Ελλάδα σήμερα απέφυγε οποιαδήποτε πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη; 

– Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την αποκατάσταση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών της ισορροπιών, εσωτερικών και εξωτερικών. Οι εταίροι της, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, είτε Ευρωπαίοι είτε διεθνείς, επιδεικνύουν τώρα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, γεγονός που μειώνει αισθητά οποιαδήποτε επικινδυνολογία, όπως είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη. Πιστεύω πως η ερώτηση που ετίθετο στο παρελθόν σχετικά με το εάν η Ελλάδα έπρεπε να ενταχθεί στην Ευρωζώνη ή όχι στερείται πλέον ουσιαστικού ενδιαφέροντος: είναι εντός Ευρωζώνης. Ενα είναι σίγουρο: μία Ελλάδα με χρηστή διακυβέρνηση, σεβόμενη τις μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές οικονομικές της ισορροπίες και διατηρώντας την ανταγωνιστικότητά της, θα ήταν σε μία απείρως καλύτερη κατάσταση από μία Ελλάδα με κακή διαχείριση.

– Τα Μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 επικρίθηκαν. Επιπλέον, το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί ότι η στάση που τήρησε ήταν ιδιαίτερα αυστηρή με την Ελλάδα. Ποια είναι η γνώμη σας επ’ αυτού;

…………………………..

πηγή : η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply