Η Ελλάδα χάνει το «δώρο» της υποτίμησης του ευρώ για έξι βασικούς λόγους

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Την ώρα που στην Ευρωζώνη βρέχει λεφτά, η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις κρατούν ομπρέλα. Διότι δεν φτάνουν στην Ελλάδα τα άμεσα οφέλη από την πτώση του ευρώ και της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γεγονός που δικαιώνει την επιλογή μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που μετέφεραν τις έδρες τους και την παραγωγή τους στο εξωτερικό ή είχαν προνοήσει να επεκταθούν σε ξένες αγορές.

Δυστυχώς, το «δώρο» της υποτίμησης του ευρώ και η υποχώρηση των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων λόγω του προγράμματος της ΕΚΤ συνέπεσαν σε μια χρονική στιγμή που δεν φαίνεται να ωφελεί σημαντικά την ελληνική οικονομία. Ισως και καθόλου. Αυτό συμβαίνει για τους εξής κυρίως λόγους:

Πρώτον, η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αποκομμένες από τις διεθνείς αγορές. Ετσι, δεν επωφελούνται από την πτώση του κόστους χρήματος που παρατηρείται στην Ευρωζώνη λόγω ΕΚΤ. Αντίθετα, μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Viohalco που πήγε στις Βρυξέλλες, μπορεί να επωφεληθεί άμεσα και έμμεσα.

Δεύτερον, ο κύριος κορμός των ελληνικών επιχειρήσεων είναι είτε εισαγωγικός είτε στηρίζεται στην εσωτερική αγορά είτε είναι εξαγωγείς εντός Ευρωζώνης. Ετσι, στην περίπτωση των εισαγωγικών επιχειρήσεων, η υποτίμηση του ευρώ αποτελεί τεράστιο κόστος. Επιπλέον, η αβεβαιότητα και η αναξιοπιστία που χτύπησαν πάλι την ελληνική οικονομία αναγκάζουν τους ξένους προμηθευτές να ζητούν προκαταβολή για τις παραγγελίες, δημιουργώντας προβλήματα ρευστότητας στις ελληνικές εισαγωγικές. Για τις υπόλοιπες δεν έχει κανένα άμεσο αποτέλεσμα. Αντίθετα, για μεγάλες επιχειρήσεις που προνόησαν να επεκταθούν στο εξωτερικό, π.χ. στις ΗΠΑ, όπως Τιτάν, ΦΑΓΕ, Creta Farm, Lavipharm κ.ά, η ανατίμηση του δολαρίου προκαλεί αυτόματα αύξηση των κερδών για τις μητρικές στην Ελλάδα. Διότι ανατιμάται το νόμισμα στο οποίο αποτιμώνται (ενεργητικό, πωλήσεις, κέρδη, μερίσματα).   …………..

πηγή :  η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply