Κώστας Φωτάκης : «Eπενδύουμε συνειδητά στην έρευνα»

Ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας μοιράζεται μαζί μας το πώς υλοποιεί το όραμά του για την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και τη μετάβαση της χώρας στην οικονομία της γνώσης

Κώστας Φωτάκης : «Eπενδύουμε συνειδητά στην έρευνα» | tovima.gr Σουφλέρη Ιωάννα

Οσοι έχετε επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης θα έχετε σίγουρα προσέξει το λέιζερ με το οποίο καθαρίζονται οι Καρυάτιδες. Αυτό το λέιζερ γεννήθηκε στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης, και ειδικότερα στο εργαστήριο του καθηγητή Φυσικής Κώστα Φωτάκη, σημερινού αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Καινοτομίας. Προτού αφήσει τα εργαστήρια και τις αίθουσες διδασκαλίας για να υπηρετήσει την έρευνα από το μετερίζι της πολιτικής ο Κώστας Φωτάκης είχε διαγράψει μια λαμπρή πορεία: με περισσότερες από 350 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και περισσότερες από 8.500 αναφορές στο έργο του (στον τομέα της Φωτονικής και των εφαρμογών της) δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη από το 2004 η Αμερικανική Εταιρεία Οπτικής τού απένειμε το Βραβείο Ηγεσίας (Leadership Award) αναγνωρίζοντας «τον δεκαετή ηγετικό ρόλο και την προσωπική ερευνητική συμβολή στον τομέα των εφαρμογών λέιζερ στη συντήρηση έργων τέχνης».

Παράλληλα όμως με την αμιγώς ερευνητική εργασία του ο Κώστας Φωτάκης είχε πάντοτε και ενεργή συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων για θέματα επιστημονικής πολιτικής: από το 2010 συμμετέχει στην ομάδα ειδημόνων της ΕΕ που αξιολογεί το Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Ερευνα, ενώ έχει υπάρξει πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΕΕ για τις Ερευνητικές Υποδομές. Ηταν δηλαδή καλά εξοπλισμένος για να αναλάβει τον σημερινό του ρόλο. Τον συναντήσαμε στο γραφείο του για μια συζήτηση που απεδείχθη εμπνευστική!

Εχει επιδράσει η πρότερη επαγγελματική πορεία σας στον πολιτικό σας ρόλο;   ……….

πηγή :  το Βήμα  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ. Bookmark the permalink.