«Μεγάλες προσδοκίες»

«Μεγάλες προσδοκίες» | tovima.gr Φέσσας Θεόδωρος, πρόεδρος του ΣΕΒ

Στην Ευρώπη σήμερα «δεν ζούμε άλλη μια περίοδο αλλαγών, αλλά την αλλαγή μιας περιόδου», όπου οι κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις και σημαντικά διλήμματα. Προκλήσεις όπως οι εθνικιστικές φωνές που πυροδοτήθηκαν από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, αλλά και ο λαϊκισμός που εκμεταλλεύεται την ανησυχία των πολιτών, όταν το μέλλον παρουσιάζεται σαν απειλή και όχι ως προοπτική βελτίωσης της καθημερινότητας. Προκλήσεις, τέλος, από τις γεωπολιτικές διαμάχες, τον προστατευτισμό και τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων χωρών της Αμερικής και της Ασίας.

Η ηγεσία της Ευρώπης καλείται να απαντήσει στις προκλήσεις προσφέροντας ασφάλεια, θέσεις εργασίας, ελευθερία, ελπίδα, υπερηφάνεια και ευημερία στους πολίτες της. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί ώστε να συνεχίσουν να δημιουργούν πλούτο, θέσεις εργασίας, πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και να είναι κοινωνικά υπεύθυνες, προστατεύοντας την ενιαία αγορά αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα αισθανόμαστε μια εύλογη ανησυχία για το διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της χώρας μας και των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ.   …………..

πηγή :  το Βήμα  (άρθρο)

Σχόλιο Μιρτζάνη Εμ. :  Επενδύσεις  από τις επιχειρήσεις  σε  τεχνολογία, σε υψηλά καρτισμένο και αποτελεσματικό προσωπικό κυρίως στο Management και μετά  στους υπόλοιπους τομείς με στόχους:

Μείωση κόστους ανά μονάδα προϊόντος και χρόνου παρεχόμενων υπηρεσιών.  Αύξηση ποιότητας παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών και εξωστρέφεια , εξωστρέφεια  εξωστρέφεια των επιχειρήσεων με δικό τους κόστος!  Η φυγή καλά καταρτισμένων ελλήνων επιστημόνων δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της κρίσης αλλά και της ανεπαρκούς ζήτησης από τις ελληνικές επιχειρήσεις (όχι φυσικά από όλες). Το πρόβλημα αυτό υπήρχε και πριν την κρίση. Προσλάβετε εξειδικευμένο προσωπικό για την αξιοποίηση και παραγωγή καινοτόμων αγαθών και υπηρεσιών, που μπορούν να υπηρετήσουν με αποτελεσματικότητα το στρατηγικό σχέδιο κάθε επιχείρησης. Μην ζητάτε μόνο από το κράτος  συνεχή οικονομική υποστήριξη για κάθε προσπάθειά σας (βλ. εξαγωγές).  Αυξήστε τις προμήθειές σας από άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Δείξτε τους τα είδη και τα αντίστοιχα standard των απαιτήσεών σας. Μην προσφεύγετε στην εύκολη και καταστροφική συνήθεια των εισαγωγών! Να εκπαιδεύετε συνεχώς το προσωπικό σας σε στοχευμένες ανάγκες! Η επόμενη δεκαετία θα είναι πολύ δύσκολη και αποφασιστική για την επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων !

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Bookmark the permalink.