Νέες δεξιότητες για νέες δουλειές

REUTERS/JON NAZCA
Εκπαίδευση και εργασία: Η χώρα μας μένει μακριά από τις διεθνείς εξελίξεις

Βιονικό μπαρ σε κρουαζιερόπλοιο, μόλις προχθές, στην Ισπανία. Περί τις 99 μονάδες ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους έχουν πιάσει «δουλειά» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Του Βασίλη Κωστούλα

Ένας διεθνώς διακεκριμένος ακαδημαϊκός του εξωτερικού, ο οποίος έχει θητεύσει σε κυβερνητικά πόστα εκπόνησης στρατηγικών σχεδίων για την ανάπτυξη της λεγόμενης οικονομίας της γνώσης, είχε πρόσφατα επαφές στην Αθήνα. Μαθαίνουμε ότι έμεινε αρνητικά εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της αντιπαράθεσης ιδεολογημάτων γύρω από την εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα, η οποία του θύμισε συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1970 στην Αργεντινή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα του 2018.

Οι εξελίξεις στον κόσμο είναι καταιγιστικές. Η ψηφιοποίηση της οικονομίας και η διείσδυση της ρομποτικής στην παραγωγή οδηγούν την κούρσα. Έως το 2030 τουλάχιστον 400 εκατ. θέσεις εργασίας θα πρέπει να έχουν δώσει τη θέση τους σε κάτι καινούργιο. Στην Ελλάδα ωστόσο ακόμη συζητούμε αν θα επιτρέπονται ιδιωτικά πανεπιστήμια ή κατά πόσο θα πρέπει το εκπαιδευτικό σύστημα και η έρευνα να συνδεθούν με την αγορά εργασίας.  ………….

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in I T, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply