Ντ. Ουίνς – Σμιθ: Η Ελλάδα θα γίνει ανταγωνιστική μέσω επενδύσεων που φέρνουν οι μεταρρυθμίσεις

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
«Εχουμε αποκωδικοποιήσει το ανθρώπινο γονίδιο, αλλά όχι το τι κάνει μία χώρα ανταγωνιστική. Και πρέπει να το κάνεις με βάση τα δεδομένα και την πραγματικότητα, όχι τις εντυπώσεις», τονίζει στην «Κ» η κ. Ουίνς - Σμιθ.

«Εχουμε αποκωδικοποιήσει το ανθρώπινο γονίδιο, αλλά όχι το τι κάνει μία χώρα ανταγωνιστική. Και πρέπει να το κάνεις με βάση τα δεδομένα και την πραγματικότητα, όχι τις εντυπώσεις», τονίζει στην «Κ» η κ. Ουίνς – Σμιθ.

Την πρώτη φορά που η πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ Ντέμπορα Ουίνς – Σμιθ προώθησε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα ήταν το 1978, ως εκπρόσωπος του National Science Foundation, για συνεργασία στον τομέα των επιστημών και της τεχνολογίας. Ηταν η πρώτη μιας σειράς από πρωτοβουλίες που «δεν έλαβαν σάρκα και οστά», όπως το θέτει: ακολούθησε μία συμφωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης το 2008, η οποία ξεχάστηκε όταν ξέσπασε η κρίση, αλλά και μία πρόσφατη προσπάθεια με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στα τέλη του 2014, η οποία δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω των εκλογών και όσων ακολούθησαν.

Η κ. Ουίνς – Σμιθ, ωστόσο, επιμένει. Στη συνέντευξή της στην «Κ», προτρέπει τον επιχειρηματικό κλάδο της χώρας να δημιουργήσει ένα ελληνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας: «Νομίζω ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας, να μην περιμένει από το κράτος αλλά να το πραγματοποιήσει… Θα ήταν φανταστικό για την Ελλάδα και δεσμεύομαι προσωπικά να βοηθήσω να προχωρήσει, καθώς και να φέρουμε την Ελλάδα στο παγκόσμιο δίκτυο των συμβουλίων ανταγωνιστικότητας». Ο οργανισμός του οποίου προεδρεύει, εξάλλου, ήταν ιδιωτικής πρωτοβουλίας και παραμένει ιδιωτικός – αν και συνεργάζεται στενά με την αμερικανική κυβέρνηση.

«Κλειδί» οι μεταρρυθμίσεις
……………….

πηγή :  η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply