Οι φυλές των χάκερ

Ενας άτυπος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ καλών και κακών

Ανδριτσόπουλος Γιάννης

Υπάρχουν, άραγε, καλοί χάκερ; Εξ ορισμού, ναι. Η σύνδεση του όρου – που έχει μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια – με εγκληματικές δραστηριότητες οφείλεται εν πολλοίς σε παρανόηση: οι χάκερ είναι άνθρωποι που εισβάλλουν σε υπολογιστικά συστήματα και πειραματίζονται με τη δομή τους, χωρίς όμως να έχουν στόχο να προκαλέσουν προβλήματα.  Αυτό, αντιθέτως, επιδιώκουν οι λεγόμενοι κράκερ (ή κακοί χάκερ) οι οποίοι δρουν με κακόβουλο τρόπο, παραβιάζουν ηλεκτρονικά συστήματα και αποκτούν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών ή οργανισμών.
Τα άτομα που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία είναι γνωστά ως λευκά καπέλα (white hats), σε αντίθεση με τα μαύρα καπέλα (black hats) της δεύτερης κατηγορίας. Μεταξύ των δύο ομάδων εξελίσσεται ένας άτυπος πόλεμος: οι πρώτοι προσπαθούν να εντοπίσουν κενά ασφαλείας σε υπολογιστικά συστήματα και να τα καλύψουν προτού τα ανακαλύψουν οι δεύτεροι και τα εκμεταλλευτούν προς ίδιον όφελος. Και αν σπανίως μαθαίνουμε την ταυτότητα των μαύρων καπέλων (όταν, δηλαδή, συλλαμβάνονται από την αστυνομία), είναι πολύ πιθανό να γνωρίσουμε τα λευκά καπέλα.

Αυτό είχαν τη δυνατότητα να κάνουν όσοι βρέθηκαν πρόσφατα στη Λίλλη της Βόρειας Γαλλίας όπου διεξήχθη ένας ασυνήθιστος διαγωνισμός: αυτοί που έλαβαν μέρος ήταν έφηβοι ή  το πολύ εικοσάρηδες οι οποίοι ξόδεψαν περισσότερες από 12 ώρες χωρίς διακοπή πάνω από ένα λάπτοπ, προσπαθώντας να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπολογιστικά συστήματα.  ……………….

ΠΗΓΗ : ΤΑ ΝΕΑ  κλικ εδώ για το άρθρο

This entry was posted in ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply