Πρόβλεψη κινδύνου καρδιοπάθειας με «selfies» και τεχνητή νοημοσύνη

EPA/ANDY RAIN

Η αποστολή μιας «selfie» σε έναν γιατρό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εύκολο και απλό τρόπο εντοπισμού καρδιοπαθειών, σύμφωνα με τους συντελεστές έρευνας που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο European Heart Journal.

Η συγκεκριμένη έρευνα, σύμφωνα με τη European Society of Cardiology, είναι η πρώτη που δείχνει ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης (deep learning) για τον εντοπισμό στεφανιαίας νόσου μέσω ανάλυσης τεσσάρων φωτογραφιών ενός προσώπου.

Αν και ο αλγόριθμος πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω και να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερες ομάδες ατόμων, με διαφορετικά εθνοτικά χαρακτηριστικά, οι ερευνητές εκτιμούν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ελέγχου που θα μπορούσε να εντοπίζει πιθανές καρδιοπάθειες σε άτομα του γενικού πληθυσμού ή σε ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να εξεταστούν περαιτέρω.

«Από όσο γνωρίζουμε είναι η πρώτη δουλειά που υποδεικνύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση προσώπων προκειμένου να εντοπιστούν καρδιοπάθειες. Είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός εργαλείου με βάση το deep learning που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση του κινδύνου καρδιοπάθειας…σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε μια εφαρμογή αυτοαναφοράς για ομάδες υψηλού κινδύνου προκειμένου να αξιολογείται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας πριν γίνει επίσκεψη σε κλινική…ωστόσο ο αλγόριθμος θέλει περισσότερη εξέλιξη και εξωτερική επικύρωση σε άλλους πληθυσμούς και εθνότητες» είπε ο καθηγητής Ζε Ζανγκ, του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Παθήσεων στην Κίνα.   ………….

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in I T, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ. Bookmark the permalink.