Σε τεντωμένο σχοινί η παγκόσμια οικονομία

THE ECONOMIST

Για την αμερικανική οικονομία η ανάκαμψη πήρε πολύ χρόνο, αλλά το ταξίδι πλησιάζει στο τέλος του. Η ανεργία στην Αμερική υποχώρησε τον Σεπτέμβριο κάτω από το 6%. Η βρετανική οικονομία, το ΑΕΠ της οποίας αυξήθηκε κατά 3,2% τους δώδεκα μήνες έως τον Ιούνιο, αναπτύσσεται ταχύτερα από κάθε άλλη πλούσια χώρα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αρχίσει να μετρούν τις ημέρες που απομένουν μέχρι να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού.

Ωστόσο, σχεδόν σε κάθε άλλη χώρα τα νέα είναι δυσάρεστα και γίνονται ακόμη χειρότερα. Η Ευρωζώνη, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, φαίνεται να γυρίζει από τη στασιμότητα πίσω στην ύφεση. Η Γερμανία φαίνεται να πέφτει σε τεχνική ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης) και η Ιαπωνία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης, καθώς η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, τον Απρίλιο, επηρέασε την κατανάλωση περισσότερο από το αναμενόμενο.

Οι οικονομίες της Ρωσίας και της Βραζιλίας είναι στάσιμες στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ακόμη και στην Κίνα, όπου η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 7,5%, υπάρχουν ανησυχίες για απότομη πτώση των τιμών των ακινήτων, για χρηματοπιστωτική «φούσκα» και πτώση της παραγωγικότητας.   ………….

πηγή : η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply