Τεράστια ανατροπή – Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θέτει υπό αμφισβήτηση το Privacy Shield

Σε μια σημαντική απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η συμφωνία Privacy Shield δεν προστατεύει πλήρως τα προσωπικά δεδομένα

Τεράστια ανατροπή – Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θέτει υπό αμφισβήτηση το Privacy Shield

Μία από τις μεγάλες διαιρετικές γραμμές ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού είναι αυτή που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην ψηφιακή εποχή. Αυτό καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό, εάν δούμε τον τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων που είναι αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται οι κολοσσοί των νέων τεχνολογιών.

Ως προς αυτό το ζήτημα η Ευρώπη τείνει πολύ περισσότερο προς την προστασία αυτών των δεδομένων, όπως αποτυπώθηκε άλλωστε και στον Κανονισμό GDPR με τον οποίο πρέπει να συμμορφώνονται όλοι οι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί. Από την άλλη μεριά, η αμερικανική νομοθεσία τείνει να προσφέρει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια σε κρατικές υπηρεσίες να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και να μπορούν να τα επεξεργαστούν.

Το πρόβλημα που προκύπτει αφορά το τι γίνεται με δεδομένα που αφορούν ανθρώπους που ζουν στην Ευρώπη, υπόκεινται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και την ίδια στιγμή χρησιμοποιούν τις ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) εταιρειών που έχουν ως βάση λειτουργίας τις ΗΠΑ και άρα τα προσωπικά δεδομένα ευρωπαίων πολιτών θα μπορούν να είναι προσπελάσιμα από τις αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες του ευρωπαϊκού δικαίου.   ………….

πηγή :  in.gr  (άρθρο)

This entry was posted in ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΝΟΜΙΚΑ. Bookmark the permalink.