Τεχνολογικά όπλα κατά COVID-19

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Ρομπότ που απολυμαίνουν νοσοκομειακά δωμάτια, drones που εντοπίζουν άτομα χωρίς μάσκα σε χώρους που είναι υποχρεωτική, εφαρμογές παρακολούθησης στο κινητό μας και ελέγχου των προσωπικών μας συναναστροφών, διαγνωστικά τεστ από νανοσωματίδια, είναι μερικές από τις τεχνολογικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Πρόσφατα, η Υπηρεσία Ερευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPRS) δημοσίευσε μία εις βάθος ανάλυση του Ελληνα νομικού και αναλυτή τεχνολογικών τάσεων του τμήματος Επιστημονικής Πρόβλεψης (STOA) δρος Μιχάλη Κρητικού με τίτλο «Δέκα Τεχνολογίες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού». Ο δρ Κρητικός αναφέρεται στην τεχνητή νοημοσύνη, στην τεχνολογία αλυσίδας δεδομένων (Blockchain), στις τεχνολογίες ανοικτού κώδικα, στην τηλεϊατρική, στην τρισδιάστατη εκτύπωση, στη γενετική, στη νανοτεχνολογία, στη συνθετική βιολογία, στη χρήση drones και ρομπότ και παρουσιάζει ηθικά και πολιτικά διλήμματα που προκύπτουν.

Παραδείγματα  …………

πηγή :   η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΝΟΜΙΚΑ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.