«Χωρίς το άπειρο, τα μαθηματικά δεν υπάρχουν»

«Χωρίς το άπειρο, τα μαθηματικά δεν υπάρχουν»

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ
Τα προβλήματα του α΄ ορόφου απευθύνονται κυρίως σε μικρότερα παιδιά, όμως μόνο οι «διαβασμένοι» ενήλικοι δεν θα δυσκολευτούν να βρουν τις λύσεις.

Τα προβλήματα του α΄ ορόφου απευθύνονται κυρίως σε μικρότερα παιδιά, όμως μόνο οι «διαβασμένοι» ενήλικοι δεν θα δυσκολευτούν να βρουν τις λύσεις.

«Χωρίς το άπειρο, τα μαθηματικά δεν υπάρχουν». Ορθιος ανάμεσα σε πίνακες ζωγραφικής και αντικείμενα που εξάπτουν την περιέργεια, ο Αρης Μαυρομμάτης μιλάει με ενθουσιασμό για τους μαθηματικούς της αρχαιότητας και το πέρασμα «από τον δογματικό μύθο στην αναζήτηση της αλήθειας» και εξηγεί ότι «χωρίς το άπειρο, τα μαθηματικά δεν υπάρχουν». Την ίδια ώρα, στον κάτω όροφο του Μουσείου Ηρακλειδών, μια τάξη παιδιών Δημοτικού απολαμβάνει το παιχνίδι με τα πρωτότυπα εκθέματα, σχεδιασμένα ειδικά για να μετατρέψουν τη διαδρομή προς τη γνώση σε αξέχαστη βιωματική εμπειρία. Και εδώ βλέπουμε «το πέρασμα από το ωραίο στην ιδέα», συνεχίζει ο καθηγητής Μαθηματικών, δείχνοντας ένα αντίγραφο του «Μυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι και ένα έργο του Αμερικανού εννοιολογικού καλλιτέχνη Sol LeWitt, ενώ προσπαθεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού με έναν καταιγισμό ερωτήσεων. Μόνο που τα μέλη της ολιγομελούς ομάδας, που κοιτάζουν καχύποπτα τις περίπλοκες κατασκευές πασχίζοντας να ανασύρουν τις όποιες μαθηματικές γνώσεις τους από τα αζήτητα της μνήμης, δεν είναι φοιτητές, αλλά δημοσιογράφοι στην πρώτη τους ξενάγηση στη διαδραστική έκθεση «Παίζω και καταλαβαίνω».

Ηδη 10.000 από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία είχαν την ευκαιρία να υπολογίσουν το ύψος μιας πυραμίδας, να ανακαλύψουν τις ιδιότητες του φωτός, να κατανοήσουν στην πράξη το πυθαγόρειο θεώρημα, να αντιληφθούν πώς δημιουργούνται οι οφθαλμαπάτες, να προγραμματίσουν ένα ρομπότ και να συμμετάσχουν στα υπόλοιπα πειράματα της έκθεσης, η οποία λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή από τον Οκτώβριο του 2014 και συνεχίζει να εμπλουτίζεται. Από τις 21 Μαρτίου και κάθε Σαββατοκύριακο, οι αίθουσες του κτιρίου ανοίγουν και για το ευρύ κοινό, δηλαδή για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με τους γονείς τους, αλλά και για όλους όσοι ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις επιστημονικές γνώσεις τους με τον πιο ψυχαγωγικό τρόπο.   ……………

πηγή :  η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply