Ψηφιακοί κίνδυνοι κρύβονται στην ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων

Για την ασφάλεια του email δεν αρκεί μόνο ένας ασφαλής κωδικός, ώστε αυτόματα να είμαστε και προστατευμένοι

Αν και η επικοινωνία μέσω email έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, οι χρήστες δείχνουν να μην είναι ενήμεροι για τις ψηφιακές παγίδες, που ενέχει η διαδικασία ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Παρ’ όλο που αφιερώνουμε πολύ χρόνο ανταλλάσσοντας μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ελάχιστοι από εμάς αναρωτιόμαστε κατά πόσο είμαστε ασφαλείς πραγματικά όσο στέλνουμε και λαμβάνουμε email, θεωρώντας ότι απλά και μόνο έχοντας έναν ασφαλή κωδικό, αυτόματα είμαστε και προστατευμένοι. Με αυτό το σκεπτικό, η ESET δημοσιοποίησε μια λίστα ορθών πρακτικών, για τα επιπλέον μέσα με τα οποία θα μπορούσαμε να θωρακίσουμε πραγματικά και ουσιαστικά την ηλεκτρονική μας επικοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μείζονος σημασίας είναι η προστασία του περιεχομένου των email. Η χρήση μεθόδων κρυπτογράφησης μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα επίπεδα ασφάλειας στη διαδικασία αποστολής ενός μηνύματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μήνυμα κρυπτογραφείται από την πηγή του πριν σταλεί και μπορεί να διαβαστεί από τον παραλήπτη μόνο αν αποκρυπτογραφηθεί. “Μία καλή ιδέα είναι να επιλέξετε τεχνολογίες που καθιστούν αυτήν τη διαδικασία απλή και να δημιουργήσετε πολιτικές που καθορίζουν σε ποιες περιπτώσεις εξυπηρετεί η χρήση της κρυπτογράφησης”, αναφέρει η εταιρεία.

Φίλτρα    …………

πηγή :  sepe.gr   (άρθρο)

Σχόλιο Μιρτζάνη Εμ :  Μόνο η ψηφιακή υπογραφή με εγκεκριμένο ψηφιακό πιστοποιητικό επιλύει τα περισσότερα αναφερθέντα προβλήματα,  αλλά όπως φαίνεται και από το άρθρο  αποσιωπάται ….., υποθέτω, επειδή το άρθρο είναι γενικό και αναφέρεται σε όλες τις χώρες.

Στη χώρα μας, και σε κάθε χώρα της ΕΕ, μπορεί κάθε Έλληνας πολίτης να εκδώσει πιστοποιητικά για ψηφιακή υπογραφή (από τον ΕΡΜΗ δωρεάν) και υπογράφοντας ψηφιακά το email (αυτόματα γίνεται) αποδεικνύεται με ασφάλεια η ταυτότητα του αποστολέα και κρυπτογραφώντας (αυτόματα επίσης γίνεται, αρκεί ο παραλήπτης να έχει και αυτός εκδώσει αντίστοιχο πιστοποιητικό), email και συνημμένα, διασφαλίζεται με πολύ υψηλό βαθμό ασφάλειας η ανάγνωσή του μόνο από τον αναφερθέντα στο email παραλήπτη. Βέβαια χρειάζεται και κάποια εκπαίδευση!

Ενημέρωση εδώ (link1) , (link2) ,  (link3)

This entry was posted in I T, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ. Bookmark the permalink.